Hur fungerar 5:2 i Viktklubb?

Så här fungerar 5:2 som viktminskning i Viktklubb

Fasta två dagar i veckan

• välj två dagar som passar dig – men inte efter varandra. Det är dina ”fastedagar”.
  • som tjej får du äta ca 500 kcal/dag.
  • som kille får du äta 600 kcal/dag.

Du kan byta fastedag när du önskar men du kan inte välja fler än två dagars fasta/vecka.

Tänk på vad du äter - försök att äta så nyttigt som möjligt de två fastedagarna. Bra mat är ex fågel, fisk, kött, ägg kombinerat med mycket frukt och grönt.

Ät enligt ditt personliga kaloriplan de övriga dagarna. Den personliga kaloriplanen får du automatiskt när du startar ett 5:2 program.
En fördel med 5:2-programmet är att du får äta lite mer de övriga dagarna än du får med det vanliga Viktklubbsprogrammet. Det kan underlätta för en del av oss.

Övriga effekter av 5:2
Studier visar att det här sättet att äta på stabiliserar blodsockret och kan sakta ner åldrandet samt även minska risken för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar. Man har även sett förbättringar på kolesterolvärden, blodtryck och inte minst på sjukdomen Alzheimers.

Forskning pågår för fullt men ingen vet ännu hur hälsovinsterna av 5:2 metoden har på lång sikt. Däremot så vet man att metoden inte är skadlig.

Vilka ska inte använda 5:2?

Vi avråder dig från att använda 5:2 programmet om du är:

• Diabetiker
  • Gravid

• Ammar

• Allvarlig sjukdom

• Epilepktiker

• Tidigare ätstörning

5:2 metoden passar inte alla - så prova dig fram vilket program som du tycker fungerar bäst för just dig!

Här
kan du läsa om vad Viktklubbs dietist, Josefine Jonasson, säger om 5:2.